Ролята на Русия в убийството на Левски

В уебсайта на Българската Академия на Науките е публикуван документ, който хвърля светлина върху ролята на Русия в осъждането и екзекуцията на Васил Левски.

Ето цитат от страницата в сайта на БАН:

Сигнатурата на този документ е: ЦДА, ф. 1318, оп.1, а.е. 3740, л. 127-129; оригиналът се пази в: Архив внешней политики Российской империи, ф. Канцелярия, 1873 г., л. 202-203.

ПРЕВОД (на документа)

157. – 25 януари 1873.

№ 30.

Пера, 18/30 януари 1873.

Господин Канцлер4,

Както известява нашият Генерален консул5 в Русе, въпросът за предполагаемото Софийско съзаклятие е получил задоволително решение. Изпратената от Цариград Следствена комисия6 е успяла да открие само неколцина злосторници. Тя е приключила своята работа и трябва скоро да се върне тук.

Вътрешното положение в българските области, обаче, остава несигурно. Сред населението се шири дълбоко недоволство, предизвикано от лошото управление. Това състояние на духовете съдържа в зародиш елементите на не един заговор.

Безспорно е, че щастливият изход от Софийската афера се дължи на умереността на Великия везир7, който този път изглежда е последвал нашите съвети. Вместо да подпомага играта на Мидхат паша, придавайки на обстоятелствата преувеличено значение, той е препоръчал[2] на Комисията да не надхвърля целта, като тласне разследванията отвъд строго необходимото.

Имам чест да съм с най-дълбоко уважение

Господин Канцлер,

на Ваше Височество,

най-смирен и

най-покорен слуга

Н. Игнатиев

Връзка към публикацията в сайта на БАН: http://www.ihist.bas.bg/sekcii/CV/_private/Ilija%20Todev/IT_Levski-Proces.htm

(Забележка: Страницата, към която сочи горната връзка, вече не съществува в сайта на БАН.)

Важното изречение в това писмо е: „Безспорно е, че щастливият изход от Софийската афера се дължи на умереността на Великия везир7, който този път изглежда е последвал нашите съвети.“

Тук става дума за съдбата на Левски, прикрита зад пренебрежителната фраза „Софийска афера“. Според писмото на Игнатиев, тази „афера“ е получила „щастлив изход“ – щастлив за Русия и трагичен за България. Защо се е случило така обясняват последните думи от изречението – Великия везир е последвал руските съвети. Очевидно на дипломатическо ниво Русия е посъветвала опасния революционер да бъде убит.

Защо Русия толкова се страхува да не остане Левски жив? Има достатъчно данни, които показват ясно отношението на Левски към Русия. Ето няколко цитата от Апостола:

„Когато се освободи България, за мен не остава вече работа помежду ви. Тогава аз ще да отида в Русия да съставлявам комитети, защото там, макар и да няма чалми, но народът е притиснат от нас повече.“

„Никому не се надявайте. Ако не сме способни да се освободим сами, то значи, че не сме достойни да имаме свобода. А който ни освободи, той ще да направи това, за да ни подчини отново в робство.“

Вашият коментар